ORDRE ESPORTS

VICTOR RALUY


L'actual campió del Volant RACC ( 2011 ) te el suport de CADCI durant la temporada 2011 i 2012. Enguany a falta de dues probes per finalitzar el campionat, ja s'ha proclamat campió amb 5 victories i un segon lloc en les 6 primeres probes realitzades fins avui.

VICTOR RALUY : WEB



CE APA POBLE-SEC
(Entitat amb el suport del CADCI)


Naixement L'entitat C.E.APA Poble-Sec va ser fundada l'any 1989 per uns quants membres de les AMPAS de diverses escoles del barri del Poble-Sec, Sant Antoni, Zona Franca i Font de la Guatlla (Escoles Pies de Sant Antoni, Griselda, Sant Francesc Xavier, Carles I, J. Verdaguer, Magòria, La Muntanyeta, Consell de Cent…).

Aquestes persones van decidir organitzar un campionat de futbol escolar per promocionar l'esport a través de les escoles. L'esmentat campionat començava al setembre i acabava al juny, la qual cosa suposava que el nen o nena tenia competició esportiva durant tot el curs escolar.

Tot això va ser possible com ja hem dit gràcies a la col·laboració de les diverses AMPAS i del suport incondicional de l'AAVV Poble-Sec i del Districte Sants-Montjuïc de l'Ajuntament de Barcelona, que, en tot moment, varen mostrar la seva il·lusió en el projecte endegat.

D'aquesta manera va ser possible que molts d'aquests nens de les escoles del barri practiquessin el seu esport favorit a un preu molt ajustat, ja que cal tenir en compte que en alguns casos es tractava de famílies d'un nivell econòmic mig-baix i de diferents nacionalitats que no podien fer front a grans despeses.


...

Història

D'aquest primer projecte surten una gran quantitat de nens amb un nivell alt de joc, que es distribueixen pels diferents clubs de la ciutat, jugant en categories d'alevins, infantils, cadets i juvenils, i arribant fins i tot a Primera Divisió. També s'ha assolit la participació en nivells superiors, com Tercera Divisió, Regional i Preferent, etc.

Totes aquestes fites realitzades ens empenyen a tenir il·lusió en endegar nous projectes.

El segon projecte es va iniciar l'any 1995, quan uns altres pares s'uneixen al nostre objectiu i es decideix federar el club. El primer equip nostre federat és l'infantil i acaba la lliga invicte proclamant-se campió i pujant a Segona Divisió, amb un palmarès de 207 gols a favor i 35 en contra. Aquest fet fa que el nostre projecte vagi una miqueta més enllà.

L'èxit aconseguit aquest primer any crea una il·lusió immensa en la resta de nens de l'entitat i, per descomptat, en tots nosaltres, cosa que comporta que any rere any federem més i més equips.

Actualitat

Fins a l'actualitat, que amb el suport de la secció d’esports del CADCI s'han aconseguit 5 campionats i altres ascensos a Primera Divisió.

L'últim d'ells ha estat aquesta temporada 2010-2011 recentment finalitzada, en la qual el nostre equip aleví s'ha proclamat campió de la categoria aleví de segona.

Hores d'ara, el club compta amb 7 equips: pre-benjamí, benjamí, dos alevins, infantil, cadet i juvenil, amb una suma total de 110 jugadors que, setmana rere setmana competeixen en diferents camps de futbol de la ciutat i de rodalies.

També tenim creada l’escola de futbol, per als més menuts de 4 a 6 anys.

Senyals d’identitat


Aquests set equips del nostre club han donat, donen i donaran una imatge de total esportivitat i de respecte davant tant dels seus rivals esportius, com dels arbitres, espectadors i de tot el col·lectiu futbolístic.

Aquesta imatge sempre ha estat digna d'elogis per part de tothom. I s'ha convertit en una icona important d'aquesta entitat, que el que pretén sempre és intentar ensenyar aquest esport al mateix temps que educar els nens en la pràctica del joc col·lectiu.

Amb el suport del CADCI entitat historica Catalana vinculada al mon del comerç, que fa de l’esport des de la sava fundació al any 1903 un element distintiu de les seves activitats ludiques.

Objectius

Un cop aconseguit el nostre segon projecte, hem començat a treballar en un tercer objectiu. Encara que creiem que serà molt difícil, l'endeguem molt il·lusionats per aconseguir-lo, tant nosaltres com els propis nens.

Aquest any vinent, comencem una nova estructura de coordinació semi-professionalitzada i, per aquest motiu, s’ha establert el càrrec de nou coordinador esportiu amb l’objectiu que totes les categories d’equips i tots els jugadors tinguin la mateixa formació al més homogènia i estructurada possible.

Evidentment és un objectiu molt esperançador, encara que per a això hauríem també de treballar en aconseguir ajuts i recursos econòmics, a nivell de publicitat en l'equipament esportiu, aportacions institucionals, de comerços, etc.

Potser 19 anys enrere ningú hagués pensat que el club estaria en la situació en la que es troba avui.

El cert és que això s'ha d'agrair a totes aquelles persones que van dipositar la seva confiança en nosaltres i, per descomptat, a aquells que han fet més gran la nostra entitat: els centenars de nens que han passat per ella i que ara hi continuen vinculats, amb germans més petits i amics seguint les seves passes.

Raó social : CE Apa Poble-sec
Escola de Futbol : Carrer de Margarit, 67, 08004 Barcelona
Local Social : Carrer de Margarit, 23, 08004 Barcelona
Telèfons: 93 443 36 65 i 93 443 09 12
Entitat col-laboradora, CADCI Rambla Santa Monica 10, 08002 Barcelona
Telefon: 933046808

La secció d’Esports del Cadci adquirí l’any 1918 l’edifici flotant del Club de Mar per als esports aquàtics i completava les seves iniciatives amb la pràctica del tennis al Club de Lawn Tennis situat al carrer Alfons XII. En ambdós casos aquestes actuacions significaven la popularització d’uns esports fins llavors reservats als sectors benestants.

HISTORIA DELS ESPORTS AL CADCI

Recentment la restitució dels arxius de Salamanca ha descobert més detalls sobre la nostra història. Documents confiscats durant la guerra civil demostren com alguns del empleats del Barça que van donar continuïtat al club durant la guerra civil eren membres del cadci: Josep Olivé Serra, Josep Pujol Malaret, o Josep Farré Julià. Recentment els arxius de Salamanca han descobert més detalls sobre el fet:

“El periodista Jimmy Burns va recollir en el seu llibre Barça: passió d’un poble (1999) el testimoni del jove atleta Àngel Mur, que va adonar-se que membres de la CNT (Confederación Nacional del Trabajo) estaven col·locant rètols que indicaven que el camp de Les Corts quedava confiscat pel sindicat anarquista. Mur ho va percebre com una amenaça i va telefonar a les oficines del Club, on va parlar amb Rossend Calvet, i els empleats van prendre la decisió inmediata de crear un comitè de treballadors. Calvet corrobora amb detalls aquesta versió en les pàgines que va dedicar en la seva Historia del Futbol Club Barcelona (1978), en la qual indica que els empleats es van posar d’acord amb els directius perquè el control del Club no passés a unes altres mans. […] En la informació dels carnets sindicals que publiquem en aquest número de la revista barça està documentat que dos membres del comitè pertanyien al CACDI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria, sindicat catalanista fundat el 1903), que aleshores havia entrat en relació amb la UGT. La relació del Barça amb el CADCI era molt fluida ja abans de la Guerra.De fet, en els anys de la República diverses assemblees de socis s’havien fet al local del CADCI, i qui havia estat president d’aquesta entitat entre el 1920 i el 1932, Francesc Xavier Casals, formava part de la directiva del Barça des del 1934.”
     
 
.
 
 

Revista del Barça.
Abril-Maig del 2011. Núm 50. Pàgs 9-10.

 
     

EL CLUB DE MAR DEL CADCI


El Club de Mar del CADCI és l’associació, dins el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria, que aplega els membres d’aquest que estan interessats en la pràctica dels esports marítims.

Els esports marítims practicats tradicionalment al Club de Mar han estat diferents especialitats de la natació, del rem i de la vela; sempre han estat exclosos els esports contaminants, com són els practicats amb bastiments de motor ( regates de gasolineres, esquí aquàtic, etc.) i continuaran exclosos.

A l’estiu de 1913 el CADCI comença a organitzar una secció d’esports marítims; l’1 de gener, el 1914. S’anomena Club de Mar del CADCI, i té com a seu esportiva l’edifici surant que fins aleshores havia estat l’estatge social del Reial Club Marítim de Barcelona (que ja no el necessitava perquè acabava d’estrenar el casal amb cúpula groga del moll de Barcelona, i és per això que el CADCI va tenir ocasió de comprar-lo). L’estol inicial el formaren: l’edifici surant el Club de Mar; les canoes Daina, Nuri i Auraneta; i el canot Rosella.

El 19 d’abril de 1914, ben pocs dies després d’haver-se constituït la Mancomunitat de Catalunya, se celebrà el desè aniversari del CADCI i tingueren lloc dos fets memorables: (1) el Centre deixa l’antic local del carrer Comtal i s’instal·la en casa pròpia a la Rambla. (2) S’inaugura oficialment el Club de Mar, i amb aquest motiu és varat el iol Hel·lènic.

El primer president del Club de Mar va ésser el Sr. En Josep Noguera.

En aquells moments a Catalunya hi ha sis clubs nàutics: Club Nàutic de Tarragona (encara existeix), Reial Club Nàutic de Barcelona (encara existeix), Reial Club Marítim de Barcelona (encara existeix), Club Nàutic Barcino (es desfà el 1914 i els seus membres passen a ésser la Secció Nàutica de la Unió Professional de Dependents), Barcelona Yacht Club (es desfà el 1915), i Secció de Mar de l’Atlètic Sporting Club (va durar molt poc).

El 28 de juny del 1914 se signava de l’escriptura de l’edifici surant (per part de la venedora el president del RCMB Sr. Rafael Martí, per la part compradora el president del CADCI Sr. En Josep Puig). Aquell mateix dia a Sarajevo era mort a trets l’arxiduc Francesc Ferran, hereu de l’imperi Austrohongarès, i poc després esclatà la Primera Guerra Mundial. Durant aquest conflicte Barcelona esdevé la ciutat neutral més important del món, i el seu port viu una animació que mai no ha havia tingut i no tornarà a tenir mai més. És en aquest ambient portuari i urbà tan singular on es desenvoluparà el Club de Mar del CADCI.

Ara, més que explicar fil per randa la història del Club de Mar, en la qual sovintegen d’allò més victòries, es farà referència només a certes dades que poden servir de canemàs a l’hora d’escriure una història com Déu mana. Gener, 1916 Primer trasllat de l’edifici surant: del moll de Drassanes davant la Duana, on havia estat sempre (antiga Dàrsena), a gairebé la punta de Llevant del Moll de Barcelona (també dins l’antiga Dàrsena).

7 de gener, 1917 El club de Mar del CADCI organitza el I Campionat de Catalunya de Rem, El cartell és del dibuixant Ramon Rigol. 27 de gener, 1918 El Club de Mar del CADCI organitza el II Campionat de Catalunya de Rem, El cartell és del dibuixant Ricard Canals.

Finals del 1918, Segon el trasllat de l’edifici surant: del moll de Barcelona al moll de Pescadors prop de l’antiga Llanterna (també dins l’antiga Dàrsena).

27 d’abril, 1919 Concessió de la insígnia d’or del Club de Mar a en Josep Durban. 1 de juny, 1919 El Club de Mar del CADCI organitza el III Campionat de Catalunya de Rem, no en coneixem el cartell. Sembla que és durant aquest any quan es crea la secció de Natació del Club de Mar. 9 de maig, 1920

El Club de Mar del CADCI organitza IV Campionat de Catalunya de Rem, el cartell és del pintor Pere Muntanyà. 15 de maig, 1921 El Club de Mar del CADCI organitza el V Campionat de Catalunya de Rem, el cartell és del dibuixant Ricard Canals. 14 de maig, 1922 El Club de Mar del CADCI organitza el VI Campionat de Catalunya de Rem, el cartell és del pintor Miquel Utrillo. 8,9,10 i 11 de setembre, 1922 El Club de Mar del CADCI organitza els Campionats de Catalunya Rem, el cartell es del dibuixant Francesc Galí. Setembre 1928

El Club de Mar del CADCI compra l’edifici surant al CADCI i s’independitza d’aquest per tal de dedicar-se estrictament a l’esport, tot prescindint dels ideals catalanistes i obreristes del CADCI tant característiques del Club de Mar, fet desgraciat que s’explica perquè durant la dictadura del borratxo andalús les hosts de la Unió de Sindicats Lliures (organització abocada a l’ús de la violència ajudada per la patronal i per les autoritats governatives) s’apoderen del CADCI i, doncs, del Club de Mar, i consideraren convenient que el Club de Mar se separés del Centre a fi de llevar-ne les essències patriòtiques i revolucionàries, tan contràries a les del dictador.

Malgrat tot, els veritables membres del Club de Mar hi romangueren, encara que en minoria. Setembre 1929 Tercer trasllat de l’edifici surant: del moll de Pescadors al moll Nou, prop de la torre de Sant Sebastià (Dàrsena de la Indústria). 14 d’abril, 1931 Es proclama la República: Catalunya és una gran festa i el Club de Mar un dels punts d’alegria més intensa, talment que la Directiva del Club de Mar decideix reintegrar dit club al CADCI, i la reintegració és duta a terme, però alguns socis, molt interessats en remar, però poc contents del canvi polític del moment i de la reintegració al CADCI (el gran referent) , decideixen separar-se del Club del Mar del CADCI i funden el Club de Mar de Barcelona. Desembre, 1938 (Data no segura)

Poc abans de caure Barcelona una bomba d’aviació destrossa el casal surant Club de Mar (el qual durant la guerra va romandre amarrat prop de la torre de San Sebastià, un dels indrets més castigats pel fet de quedar al costat mateix del Nuevo Vulcano), mentre la majoria de socis defensava Catalunya amb les armes a la mà en diferents camps de batalla; d’ençà d’aleshores la sort del Club de Mar va lligada a la del CADCI. 14 d’abril, 1996 Comença a reorganitzar-se el Club de Mar del CADCI.

Octubre 1996 Ix núm. 1 de S’Arjau, Butlletí del Club de Mar del CADCI. Octubre 1997 Ix núm.2 de S’Arjau. Febrer 1998 El Club de Mar consta ja de quatre seccions, són: Secció de Natació, Secció de Rem, Secció de Vela i Secció d’Estudis Marítims. A hores d’ara dels bastiments que ha estat el Club de Mar només se saben els noms i d’altres dades de cinquanta-cinc unitats, les quals poden dividir-se en tres conjunts:

(1) Edifici surant,
(2) naus de rem i
(3) naus de vela.

L’edifici surant i les naus de rem eren propietat del Club, les naus de vela eren propietat dels socis. La relació es aquesta:


(1)EDIFICI SURANT:
Club de Mar.

(2) NAUS DE REM:


A) Canoes:

(a) canoes de vuit rems: Daina, Aureneta
(b) canoes de deu rems: Nuri
(c) canoes de dotze rems: Barcelona, Flordeneu (ex-Carme), Lola, Atlàntida.

B) CANOETES:


Canoetes d’un parell de rems Finet o Pinet

C) CANOTS:


(a) canots d’un parell de rems: Gavot, Girasol, Cigne
(b) canots de dos rems en punta: Rosella, Englatina, Brunzet Gentil, Mar i Cel

D) LOLS DE MAR:

(a) iols de mar de dos rems en punta: Jaume Riera i Colom, Montflor, Cap de Creus
(b) iols de mar de quatre rems en punta: Hel·lènic, Monturiol, Salou, Galceran, Marquet, Rafael Casanova, Margarit, Montserrat Tramuntana.

E) OUTRIGGERS:

(a) skiffs: Rizal, Nuri, Sol, Ferm, Tossa, Morer
(b) outriggers de dos rems en punta: Costa Brava
(c) outriggers de quatre rems en punta: Pere Martell, Olímpic, Jaume I, Roses
(d) outriggers de vuit rems en punta: Catalunya, Tetis.

(3) NAUS DE VELA:

(a) Balandres Sonderklasse: Guibel
(b) Hispania: Ratxa, Isard, Gavina, Aigua, Hort, Mirazo, Esther, Horitzó, Gamba, Xaloc, Xaloc II, Fitora.
(c) Hispània assimilat: Sageta (ex- Araucana)

Per Alexandre Ribó i Golovart El club de Tennis La junta de la Secció d’Esports del CADCI, instaurà la secció de tennis l’any 1917, desitjosa de crear sempre nous aspectes esportius dintre de l’entitat. La secció de tennis del Cadci llogà tres pistes a les instal·lacions que fins aquell moment havien estat del Barcelona Lawn Tennis Club.

Amb aquest espai es posà la primera pedra del que havia de ser un dels clubs amb més arrelament i història de la ciutat. Del 1917 al 1926 les activitats del CADCI eren constants i s’aconseguiren molts èxits. L’any 1926 el Club guanyà el Campionat de Catalunya per equips en segona categoria, màxim guardó a què espodia aspirar en aquella època. Quan l’any 1928 la dictadura de Primo de Rivera dissolgué l’entitat CADCI.

Els integrants del club de tennis crearen el seu propi club a les antigues instal.lacions del carrer d’Alfons XII. D’aquesta manera va néixer el Club Tenis Barcino.

Les Olimpíades Populars de 1936 [enllaç amb pdf “Nordamericans a Barcelona] Entre diversos projectes gestats pel CADCI durant l'època de la república hi havia les Olimpíades Populars de 1939. El 19 de juliol de 1936, l’alçament militar franquista significà l’inici sagnant de la guerra civil i el preàmbul de la llarga dictadura. El mateix dia de l’inici de la revolta, Barcelona hauria inaugurat l’Olimpíada Popular, un certàmen esportiu internacional que havia d’aplegar 6000 d’atletes i més de 20.000 espectadors d’arreu.

     
 
.
 
 

Revista del Barça.
Abril-Maig del 2011. Núm 50. Pàgs 9-10.

 
     


Les Olimpíades Populars de 1939 van ser organitzades pel CADCI com a activitat de protesta contra els Jocs Olímplics de Berlín d’aquell mateix any, que el partit nacionalsocialista d’Adolf Hitler havia instrumentalitzat, l’Olimpíada Popular, de la unió entre cultura i esport, i de la lluita contra el feixisme.


.